GUGUK KUŞU

Canınız sıkıldımı? Buradan can sıkıntınızı gidermek için atıp tutabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
natur
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 15 Mar 2008, 00:29
İletişim:

GUGUK KUŞU

Mesaj gönderen natur »

http://img269.imageshack.us/img269/571/gugukkusu41.jpg[/img_l] Guguk Kuşu Alm. Kuckuck, Fr. Coucou, İng. Cuckoo. Familyası: Gugukgiller(Cuculidae). Yaşadığı yerler: Eski ve Yenidünya ormanlarında.Özellikleri:Yumurta asalağı olarak şöhret bulmuşlardır.Yabancı kuşların yuvalarına yumurtlarlar. Yenidünya türlerinin çoğu yuva yapar ve yavrularına bakarlar. Böcekle beslendiklerinden faydalıdırlar. Çeşitleri:130 kadar türü vardır. Külrengi guguk (Cuculus canorus), altın guguk (Chrysococcyx cupreus), mor guguk (Cehalcites anthorhynchus), büyük benekli guguk (Clamator glandarius), koel guguk (Eudynamys scolopacea) ve tepeli guguk (Coccystes glandarius) iyi bilinen türleridir.

Gugukgiller ailesinden hafif eğri gagalı, uzun ve sivri kanatlı, uzun kuyruklu, iyi uçucu kuşların ortak adı. Serçe iriliğinden, karga büyüklüğüne kadar değişik renkli 130 türü bilinmektedir. Eski ve Yenidünya kıtalarında orman veya diğer yerlerde yaşarlar.Göçmen olanları vardır.Hoş ötüşlerinden dolayı “guguk” adını almıştır.

47 türü kuluçka asalağı olup, yumurtalarını yabancı kuşların yuvalarına bırakır. Dişi guguk gözüne kestirdiği kuşun yuvasını gözler. Kuşun kısa bir ayrılışında yuvaya konarak yumurtalardan birini yiyerek yerine kendi yumurtasını yumurtlar. Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. İlk dört gün gözleri daha açılmamış olmasına rağmen, akrobatik hareketlerle üvey kardeşlerini tek tek yuvadan atar. Üç hafta sonra üvey annesinden daha iri olur.Altı hafta beslendikten sonra, genellikle yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. Göçmen olanları içgüdü ile yüzlerce kilometrelik yolu katederek erginlerin yanına ulaşır. (Bu içgüdü bir tesadüf değildir.Yaratanın ona verdiği bir duygudur.Tesadüfen bu hareketlerin olması mümkün değildir.)Her kuş türü guguğun yumurtasını kabul etmez. Yumurtayı yuvadan atan, örten veya yuvayı terk edenleri vardır. Tavus guguğu yumurtasını saksağan, ala ve sis kargasının yuvasına, Hindistan’da yaşayan koel, yumurtasını kendi gibi siyah bir karganın yuvasına bırakır.Altın guguk, çoğunlukla ispinoz yuvalarını tercih eder.

Bütün gugukkuşları kuluçka asalağı değildir.Asalak olanlar çoğunlukla Eskidünya’da yaşarlar. Gugukkuşu, iri vücutlu olmasına rağmen, yumurtası küçüktür. Gerektiğinde guguk onu boğazında da taşıyabilir.Yumurtasının rengi ve büyüklüğü, yuva sahibi kuşunki gibidir. Ev sahibi kuş, çoğu zaman bunu kendi yumurtası sanır.Guguk, zaman zaman yuvayı kontrol eder. Eğer yuva sahibi kuş, bir yırtıcı kuş tarafından avlanırsa veya şiddetli bir fırtına ile yuvası bozulursa, yumurtasını hemen oradan alarak başka bir yuvaya bırakır.

Yenidünya’da yaşayanların çoğu yuva yapar ve yavrularına bakarlar. Renkleri yaşadığı ortama uygun olduğundan kendilerini iyi gizlerlerse de, bıktırıcı seslerinden yerlerini belli ederler.Çoğu kahverenkli olup, beyazımtrak göğüsleri çizgilidir.Atmacaya benzer olanları da vardır.Ayakları kısa olduğundan, kondukları yerde tünüyormuş hissini uyandırırlar. Tırmanıcı ve döner parmaklı ayaklarının iki parmağı önde, ikisi geridedir. Çoğu böcek ve tırtılla beslendiğinden, faydalı sayılırlar.Yerde yaşayan iri türleri ise kertenkele, yılan, kuş ve küçük kemiricilerle beslenirler. Guguklu saatlerde, sesleri taklit edilmektedir.
En son natur tarafından 28 Şub 2011, 14:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
ResimResim
Hayat tek başına mücadele sanatıdır.

Kullanıcı avatarı
natur
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 15 Mar 2008, 00:29
İletişim:

guguk kuşu nun bilinen en önemli özelliği nedir ?

Mesaj gönderen natur »

http://img826.imageshack.us/img826/3914/gugukkusu1.jpg[/img_l] GUGUK KUŞU

Guguk kuşunun başka kuşların yuvalarına yumurtlayıp, yavrularını bu yuvalardaki ebeveynlere baktırdığını biliyor muydunuz?...

Dişi guguk, yumurtlama vakti geldiğinde adeta zamanla yarışır. Devamlı uyanık ve dikkatli olan kuş, yapraklar arasında gizlenerek, yuva yapan çiftleri gözler. Daha önceden iyi tanıdığı bir kuş türünün yuva yaptığını görünce ne zaman yumurtlaması gerektiğine karar verir. Artık, yavruya bakacak kuş belirlenmiştir.

Guguk, bakıcı kuşun yumurtlamaya başladığını görür görmez harekete geçer. Kuş yumurtladıktan sonra yuvadan ayrılır ayrılmaz, hiç vakit kaybetmeden yuvaya gider ve kendi yumurtasını bırakır. Ama burada çok akıllıca bir şey daha yaparak, yuvanın gerçek yumurtalarından birini aşağı atar. Bu, yuvanın sahibi olan kuşun şüphelenmesini engelleyecektir.


Dişi Guguk kuşu, yumurtalarını başka bir kuşun yumurtalarının yanına bırakır. Bunun için seçtiği bir yuvayı uzun süre gözetler. Yuvanın sahibi uzaklaşınca, hemen yuvaya gizlice bir yumurta bırakır. Bu arada yuvadaki yumurtalardan birini de aşağı atarak durumun farkedilmesini önler.


Anne guguk kuşu, yavrusunun güvenilir bir hayata atılması için şaşılacak kadar mükemmel bir strateji ve zamanlama yapmaktadır. Çünkü dişi guguk bir mevsimde 1 değil tam 20 tane yumurta yapar. Buna uygun olarak, çok sayıda bakıcı ebeveyn saptayıp, bunları gözetlemesi ve yumurtlama zamanlarını iyi ayarlaması gerekmektedir. Anne gugukların iki günde bir yumurtlamaları ve her yumurtanın yumurtalıkta beş günde oluşması dolayısıyla, kuşun kaybedecek bir dakikası yoktur.

On iki günlük bir kuluçka devresi geçirip yumurtadan çıkan guguk yavrusu, 4 gün sonra gözlerini ilk kez açtığında, ona çok müşfik davranan -ama aslında kendisinin olmayan- ebeveynleri ile karşılaşır. Yumurtasından çıkar çıkmaz ilk işi de, ebeveynlerin olmadığı bir zamanda, yuvadaki diğer yumurtaları aşağı atmaktır. Bakıcı ebeveynler kendilerinin sandıkları yavruyu büyük bir özenle beslerler. Yavrunun yuvadan ayrılacağı 6. haftaya doğru karşımıza ufak iki kuşun (ebeveynin) doyurduğu koca bir kuşun, yani guguğun ilginç görüntüsü çıkar.

Guguk kuşunun, yavrularını başka kuşların himayesine terk etmesi üzerinde düşünelim. Acaba anne guguk, yavrularına bakmaya üşendiğinden veya yuva yapmayı bir türlü beceremediğinden mi böyle bir yola başvurmuştur? Yoksa, daha önceleri yuva yapıp yavrusuna baktığı halde, bunun oldukça zahmetli bir iş olduğunu farketmiş, ardından bu yöntemi mi keşfetmiştir? Sizce bir kuş kendi başına böyle bir plan yapabilir mi?

Dişi Guguk kuşu, yumurtalarını başka bir kuşun yumurtalarının yanına bırakır. Bunun için seçtiği bir yuvayı uzun süre gözetler. Yuvanın sahibi uzaklaşınca, hemen yuvaya gizlice bir yumurta bırakır. Bu arada yuvadaki yumurtalardan birini de aşağı atarak, durumun farkedilmesini önler.

YAVRU HANGİSİ?
Bakıcı kuş, 6 hafta geçmesine ve guguk kuşu yavrusu kendisinin birkaç misli büyüklüğe ulaşmasına rağmen annelik vazifesini özenle sürdürür.


Yavru guguk kuşunun yumurtadan çıkar çıkmaz yaptığı ilk iş yuvadaki diğer yumurtaları sırtlayarak yuvadan aşağı atmaktır. Böylece yuvadaki bakıcı ebeveynler yalnızca kendisini besleyecektir. (alintidir-hayvanlaralemi.net)
ResimResim
Hayat tek başına mücadele sanatıdır.

Kullanıcı avatarı
BULUT
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 102
Kayıt: 02 Ara 2010, 21:23
İletişim:

Re: GUGUK KUŞU

Mesaj gönderen BULUT »

Guguk Kuşu Ordu İlinde Mayıs Haziran aylarında yaşayan bir göçmen kuşudur.Yüksek tepelerdeki ormanlarda öter.Baharın ve yazım müdecisidir.Bütün ümitlerin canlanmasını sağlar.En fazla da Perşembe İlçesinin köylerinde bulunur. Ggukla ötüyorsa kirazlar vardır.Dutlar vardır.
Sevgili,yağmur mektubuna göre yağar
İlan-ı aşkta başka,ayrılıkta bir başka
Yağmur,gönlündeki aşkına göre yağar
__________Yağmur beni unutma____________________________________

Kullanıcı avatarı
natur
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 15 Mar 2008, 00:29
İletişim:

Re: GUGUK KUŞU

Mesaj gönderen natur »

Hocam bu hayvanlar Almanyada yilin 12 ayi hic durmadan öterler yasarlar. O yüzden ilgimi cekti arastirdim ilginc hayvanlar.Yaradana Sükürler olsun!...



Guguk kuşunun başka kuşların yuvalarına yumurtlayıp, yavrularını bu yuvalardaki ebeveynlere baktırdığını biliyor muydunuz?...

Cok acikgözmüsler. Hirsizlar yaa bu Allahtan revamidir kus hakki diger kuslarda bizim yavrumuz diyorlar :D
ResimResim
Hayat tek başına mücadele sanatıdır.

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 214 misafir