Turnasuyu Tehdit Altında

Fikir, görüş ve bilgi yönünde yazışabileceğimiz alan.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
natur
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 15 Mar 2008, 00:29
İletişim:

Turnasuyu Tehdit Altında

Mesaj gönderen natur »

http://imageshack.us/scaled/landing/717/183971.jpg[/img_l] Turnasuyu Tehdit Altında
Florası ve endemik çeşitliliği ile Ordu’nun en nadide güzelliklerinden olan Turnasuyu vadisi, yapılması planlanan HES’ler yüzünden tehdit altında.

20 Ocak 2013 Pazar Saat 18:01

Eskilerin anlattıklarına göre ve ismine binaen bir zamanlar turna kuşlarına yurt olan Turnasuyu vadisi bugün, dünü özlerken, yakın bir gelecekte bu günleri de arayabilir.

Turnalık obası geçilmez vadisine yapılacak olan Darıca 2 HES projesinin suyunun tutulacağı baraj, aslında Turnasuyu deresinin kaynağını oluşturan küçük çayların birleşip dereler oluşturduğu alan.

Bu barajda biriktirilen suyun devirasyon tünelleri ile Melet ırmağında ki HES’e aktarılacak olması, Turnasuyu vadisinin sudan tamamen yoksun olması anlamına gelebileceği gibi vadi de ki doğal yaşamı da olumsuz etkileyecek.

Geçtiğimiz hafta sonu Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’nun çağrısı ile toplanan Turnasuyu halkı HES’ler üzerine bilgilendirildi. Yapılan toplantıda Turnasuyu ırmağına yapılmak istenen HES’e hayır kararı çıkmış olsa da, Türkiye’de inşaatının durdurulması kararı verildiği halde yapımına devam edilen onlarca proje var.

Ordu’da inşaatı devam eden ve yapılması planlanan 73 HES projesi var. Uzmanlara göre, Türkiye’de faaliyette olan, inşaatı devam eden ve yapımı planlanan bütün HES projeleri bitmiş olsa bile, Türkiye elektrik üretimine ancak yüzde beş katkısı olabilecek. Ama doğal hayata ve çevreye verdiği hasarı milyar dolarlarla telafi etmek mümkün değil.

Doğal yaşamı koruma ve çevre örgütleri uzmanlarına göre bu mana da yapılacak en büyük önlem; yerleşik halkın birleşerek ortak tavır almaları ve arazilerini satmamaları.

“Yarınlara ve çocuklarımıza yaşanılabilir bir Ordu bırakmak için hepimiz üzerimize düşeni yaparak sorumluluk almalı ve halkı HES’ler üzerine bilinçlendirmeliyiz.”

ORDU HAYAT

Kaynak
ResimResim
Hayat tek başına mücadele sanatıdır.

Kullanıcı avatarı
natur
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 313
Kayıt: 15 Mar 2008, 00:29
İletişim:

Ordu'nun dereleri boşa akmıyor

Mesaj gönderen natur »

Ordu'nun dereleri boşa akmıyor

ORDU (İHA) - Ordu'da, çok amaçlı su kaynaklarının geliştirilmesine ve enerji üretilmesine yönelik başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. 1997 yılında Mesudiye İlçesi'nde başlatılan ve halen inşaatı süren Topçam Barajı çalışmalarından sonra Darıca-1 HES ve Ordu Barajı'na start verildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalarda, halen inşaatı süren Topçam Barajı'nın gövde dolgusu bitti. 122 metre yüksekliğine erişen Topçam Barajı'nda bu yılın Temmuz ayından itibaren su tutulmasına başlanacağı bildirildi. Tutulma sonucu Ordu-Mesudiye yolunun bir kısmının sular altında kalacak olması sebebiyle 'Dereyolu' adı altında yapımı süren güzergahta büyük ölçüde tamamlandı. Yolun asfaltlanmasına da bu yaz mevsiminde başlanacağı bildirildi.
'Topçam, Darıca-1 ve Ordu Baraj' projelerini içine alan çalışmanın diğer unsurlarına da start verildi. Yaklaşık 15 gün önce yapılan ihale ile Darıca-1 Hidroelektrik Santralı (HES) ihalesini Bilgin Grubu kazandı. İhaleyi alan firmanın şantiye hazırlıklarına başladığı bildirildi. Bu arada Melet Irmağı, Turnasuyu ve Pazarsuyu ırmakları üzerinde kurulacak Ordu Barajı ve HES için mastır çalışması tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen projenin ihaleye çıkarılması için çalışmalar başladı. Kaya dolgu ile 124 metre gövde yüksekliğinde yapılması planlanan Ordu Barajı'ndan aynı zamanda Ordu şehir merkezine içme suyu sağlanacağı, projenin yüzde 80'inin özel sektörün, geriye kalan yüzde 20'lik bölümü olan içme suyu çalışmasının ise Ordu Belediyesi tarafından yapılacağı kaydedildi.
Bu durumda Topçam, Darıca-1 faaliyete geçmesiyle, Ordu ili enerji ve içme suyu konusunda büyük bir avantaj kazanacak. Öncelikle Topçam Barajı'nda biriktirilecek olan su 7 bin 500 metrelik bir kuvvet tünelinden sonra Topçam HES'de düşürülerek 60 MW kurulu güçle yılda 199 milyon kWh enerji üretilecek. Burada üretilen enerji Darıca-1 regülatörüne düşürülerek enerji miktarı yılda 292 milyon Kwh daha arttırılacak ve üretilen toplam enerji yılda 491 kWh olacak. Ordu ise bu projeden ayrı olarak hem enerji hem de içme suyu sağlayacak.
Ordu'da bu çalışmalar sürerken, Ünye ve Fatsa ilçelerinde de iki proje daha uygulanacağı bildirildi. Buna göre Ünye Ceviz Irmağı üzerinde içme suyu için 4 baraj ve enerji üretimi için 5 HES planlanıyor. Akkuş İlçesi'ne kadar uzanan ırmak üzerinde içme suyu için Bozdağ, Düden, Aydınlı ve Ören barajları planlandı. Enerji üretimi için bu barajların hemen yanında Başköy HES, Pelitli HES, Kayacık HES, Köprübaşı HES ile Kuşçu Regülatörü'nün projeleri hazırlandı. Ayrıca Akkuş İlçesi Ceyhanlı-Alan beldeleri arasında Şahinkaya Baraj ve HES yapılması programa alındı.
Fatsa'da ise Bolaman Irmağı üzerinde Hisarbey Barajı ve Bolaman HES, Tanyeri Barajı ve Kavşak HES ile Alanyurt Barajı ve Karasay HES, Kabataş-Aybastı ilçeleri arasında bulunan Aybastı Deresi üzerinde ise Aybastı Barajı ve HES, Kabataş İlçesi hudutlarında ise Köyiçi Barajı ve HES yapılacak. Bu barajlar üzerinde ayrıca değişik mevkilerde 3 regülatör daha inşa edilecek.

METİN AKYÜREK
ResimResim
Hayat tek başına mücadele sanatıdır.

Hasan Demir
Kayıtlı Üye
Kayıtlı Üye
Mesajlar: 145
Kayıt: 10 May 2009, 15:43
İletişim:

Re: Turnasuyu Tehdit Altında

Mesaj gönderen Hasan Demir »

Paylaşımına ve emeğine sağlık

Cevapla

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir